Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/norther5/folkinitiativ.se/folkinitiativ/plugins/mailpoet/vendor/cerdic/css-tidy/class.csstidy.php on line 886

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/norther5/folkinitiativ.se/folkinitiativ/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5621
Tips för att lyckas bättre | Folkinitiativ.se

Tips för att lyckas bättre

 

Planera folkinitiativet ordentligt

Även om man har den bästa frågan i världen kan man misslyckas med ett folkinitiativ om det inte finns folk som står i frontlinjen och jobbar för att man ska lyckas. Se till att det finns en budget, en plan och målbild och håll sympatisörerna motiverade, så att så många som möjligt vet vad som händer, och att så lite bråk, knot och besvikelser som möjligt uppstår i onödan. Ska folk jobba ideellt är det bra att slippa ödsla energi på missförstånd. Det är fördel om det finns kampanjledare som kan fånga upp oväntade frågor. Se till att det finns en fungerande hantering för att få ut blanketter och samla in dem, information till berörda och press, etcetera. Själva insamlingen kräver ingen kontroll eller ledning, men det hjälper om verktygen för att samla namn finns på plats. Som riktmärke bör man ha en budget som motsvarar 15-20 kronor per underskrift.

Försök göra folkinitiativet så brett som möjligt

Bakom folkinitiativet finns i regel ett starkt driv för att den önskade folkomröstningen ska få ett visst resultat. Men de flesta som får frågan att skriva under namnlistorna är antagligen inte lika övertygade. Det finns i regel också medborgare som gärna folkomröstar, men önskar ett annat resultat än vad insamlarna gör. Försök därför att göra folkinitiativet neutralt i sakfrågan och försök få så många som möjligt att samarbeta kring folkinitiativet, även om ni kanske kommer att rösta på olika alternativ i en eventuell folkomröstning.

Läs på kring det formella.

Läs på om lagstiftning och fakta om folkinitiativ. Inte för att det är det formella som är det viktiga. Tvärtom, det handlar inte alls om det formella, utan om att engagera människor i dialog och handling. Men motståndarna till en folkomröstning kommer att försöka attackera folkinitiativet med formalism, och kan man inte sin sak så är det risk att man går i en fälla eller framstår som oseriös.